Machine nr 1 anno 1888

Voormalig werktuigbouwkundige bij de handelsonderneming Concordia,  J.Prins heeft in 1885 een verdere ontwikkeling uitgevonden van de diagonale stoommachine: een diagonale triple expansiemachine, voorzien van 3 cilinders. Deze machine is in een schoolgebouwtje in Arnhem gemaakt door J.Prins en daarna geplaatst in de toenmalige Westerbouwingboot, welbekend als “het Zwaantje” vanwege de gietijzeren zwaan op de boeg.

De machine is in eigendom van het Kromhoutmuseum in Amsterdam maar in 2011 naar Arnhem gehaald vanwege de ASM-manifestatie. Ze staat nog steeds opgeslagen in Arnhem en het Kromhoutmuseum erkent de machine als echt Arnhems erfgoed. Als we er in slagen een goede plek voor haar te vinden kan ze in Arnhem blijven!

Naar aanleiding van de uitvinding van deze machine is de heer Prins in 1888 een werkplaats met helling begonnen aan de overkant van de rivier. Deze werf groeide uit tot de scheepswerf ASM. Er zijn honderden triple expansiemachines gebouwd.

Er ligt een voorstel de machine in een container op te stellen. De container is inzetbaar bij diverse manifestaties en plekken in Arnhem al tastbaar stukje historie.

Meer informatie over de machine en de werf kunt u vinden in het boek “het kloppend hart” wat nog steeds verkrijgbaar is in de boekhandel of bij de Stichting Historische Schepen Arnhem (www.shsa.nl).