De havensleepboot Anders J. Goedkoop

De kust- en havensleepboot  Anders J Goedkoop is in 1965 onder bouwnr 432 gebouwd op de werf van de Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij in Arnhem.
Ze was de laatste van een serie van 5 identieke schepen, te weten de Pieter Goedkoop, de Wouter Goedkoop, de Dorothea M Goedkoop en de Frederik W Goedkoop.
Ze was tevens de laatste op de ASM gebouwde sleepboot voor Goedkoop. De werf is in 1978 gesloten.
Het schip is 24,80 meter lang, 6 meter breed en heeft een holte van 3,2 meter. De diepgang is 2,7 meter met een hak van 3,4 meter diep.
Bij de bouw is er een 8-cilinder Bolnes V-motor Tye 8VL van 400PK in gebouwd.
In 1968 is de motor voorzien van een turbo en is de trekkracht verhoogd naar 900 ipk.
In december 1981 is ze ingebracht bij schepenverhuurbedrijf Amsterdam B.V.  en in 1989 verkocht aan Wijsmuller voor werkzaamheden in Noord Afrika (Tanger).
In 1995 heeft de firma Zwagerman uit  Nederhorst den Berg het schip aangekocht en is het, samen met de “Holland” in deplorabele toestand naar Amsterdam teruggehaald waar ze nog enkele jaren als sleper heeft dienst gedaan.
Vanaf 2003 lag het schip werkeloos bij de NDSM-werf, er werd alleen nog gevaren met Sail als plezierboot.
In 2011 heeft de Stichting Historische Schepen Arnhem het schip naar Arnhem gehaald in het kader van de ASM-manifestatie.
Daarna is het idee ontstaan het schip te behouden (ook voor Arnhem) en is door een groep enthousiastelingen de Stichting Anders J Goedkoop opgericht.
Het schip is nu in eigendom van de Stichting, heeft een vaste ligplek in Arnhem tegenover de voormalige ASM-werf  en wordt weer helemaal in de oude staat teruggebracht.

Voor tekeningen van het schip klik op de tab “Archief” en dan op “tekeningen”.